WordPress website verhuizen

De 7 stappen checklist voor het verhuizen van je WordPress website

WordPress website verhuizen? Hier vind je de complete 7 stappen checklist. 1

door Lisa Springer

Assistent Manager van WP supporters

Een slechte service, onvoldoende beveiligingsmaatregelen of een moeizame communicatie. Het kunnen allemaal redenen zijn om te veranderen van webhosting. Het verhuizen van de ene webhosting naar de andere wordt domein migratie genoemd.

Er bestaan 2 verschillende soorten domein migratie. Je kunt je website laten migreren vanaf WordPress.com naar een externe webhosting of van een externe webhosting naar een andere webhosting. Met beide opties zul je andere stappen moeten ondernemen.In dit artike

l lichten we je de 7 stappen checklist toe, die je laten zien hoe jij je WordPress website kunt verhuizen van de ene webhosting naar de ander webhosting. Daarnaast leggen we je uit hoe je jouw domeinnaam kunt laten aanpassen.WordPress website verhuizen? Hier vind je de complete 7 stappen checklist. 2

‘Voordat we verdergaan, willen we je erop wijzen dat heel veel WordPress webhosting bedrijven een gratis migratie service aanbieden. Het kan heel goed dat deze service niet staat aangegeven op hun website maar wanneer je hier naar vraagt ze je wel gratis of voor een kleine vergoeding de juiste ondersteuning kunnen bieden’.

Website verhuizen van WordPress.com naar externe webhosting

Het laten hosten van je website op WordPress.com heeft niet altijd voordelen. De kosten kunnen relatief best hoog oplopen en ook heb je een beperkte keuze aan plugins. Dit zouden redenen kunnen zijn om je website te verhuizen naar een externe webhosting.

Maar hoe pak je dit aan? Hieronder leggen we je de eerste stap uit.

Je begint altijd bij het maken van een back-up via het CMS van wordpress.com. Dit doe je door alle inhoud van de website te exporteren via de gereedschapsmodule in je WordPress dashboard. Het kan zijn dat je de data na de export moet aanpassen om de nieuwe WordPress installatie te kunnen importeren op je nieuwe website.

De stappen die hierop volgen zijn hetzelfde als wanneer je een website wil verhuizen van de ene externe server naar de andere externe server. Je hebt hier dus geen extra tools voor nodig, behalve dan dat je een keuze moet maken of je een plugin gebruikt voor de verhuizing of dit handmatig gaat uitvoeren.

3. Solved the Problem

Zelf WordPress onderhouden?

Leer al onze ins en outs van WordPress onderhoud en upgrade jouw website naar een 2.0 versie met onze GRATIS WordPress training.

Een Must-Do voor eenieder die met WordPress werkt. 

Website verhuizen door middel van een plugin

Wanneer je er voor kiest om je website te migreren door middel van een plugin, heb je keuze uit veel verschillende soorten. Bij WPsupporters maken we altijd gebruik van de plugin ‘All in one WP migration’.

Dit is een zeer gebruiksvriendelijke plugin die met een aantal simpele drukken op de knop je website volledig kunnen migreren van de ene webhosting naar de anderen. Dit gaat als volgt te werk:

 1. Installeer de All in one WP migration plugin op je oude website
 2. Ga naar de plugin en klik op ‘export
 3. Exporteer het bestand naar je lokale schijf
 4. Ga naar je nieuwe website en installeer hier ook de All in one WP migration plugin.
 5. Ga naar de plugin en druk vervolgens op ‘import
 6. KLAAR!

Het grote voordeel van het verhuizen van je WordPress website door middel van een plugin is, dat het niet nodig is om je database apart te exporteren en opnieuw te implanteren op de nieuwe website. Deze tijdrovende activiteiten worden allemaal automatisch geregeld door de All in one WP migration plugin.

WordPress website verhuizen? Hier vind je de complete 7 stappen checklist. 3

Website handmatig verhuizen

Het handmatig verhuizen van je website hoeft niet heel moeilijk te zijn. Echter is het wel handig om alleen van deze stappen gebruik te maken wanneer je een beetje technisch onderlegt bent.

Om van start te kunnen heb je een aantal dingen nodig, namelijk:
FTP toegang tot je huidige website
phpMyAdmin toegang tot de bestaande database
– Nieuwe webhosting

Het zou mogelijk moeten zijn om vervolgens binnen een uur je oude data op te kunnen slaan, te exporteren en een nieuwe database te kunnen aanmaken om hier vervolgens de bestaande gegevens weer op te kunnen importeren.

1. Back-ups maken

De holy grail van alles wat je doet met WordPress, is wel het maken van een goede back-up. Hiermee zorg je dat alle belangrijke informatie niet verloren gaat tijdens de verhuizing. Grote en kleine websites hebben ieder een eigen manier van backuppen. Voor kleine website (onder de 2MB) kun je gebruik maken van de phpMyAdmin software. Deze software zit bij de meeste webhosting bedrijven wel geintergreerd. Voor de grote websites heb je een extern programma nodig. Je kunt hier mySQLDumper voor gebruiken.

2. Maak een nieuw account en database

Voordat je met het verhuizen van je website begint, is het belangrijk dat je nieuwe website totaal gereed is voor het ontvangen van alle informatie. Je doet dit door een database aan te maken bij je nieuwe webhosting. 

Het aanmaken van een nieuwe database gaat bij iedere webhosting anders. Je doet er dus verstandig aan om te informeren hoe dit precies werkt zodat zij op de hoogte zijn van jouw activiteiten. ”Wanneer je een database aanmaakt, schrijf dan altijd de naam van de host, de database, de gebruikersnaam en de wachtwoorden op”.

Vervolgens kun je een FTP toegang instellen. Noteer ook bij het instellen van de FTP toegang de hostnaam, gebruikersnaam en het wachtwoord. Deze gegevens komen later weer van pas.

3. Pas de WordPress gegevens aan en upload deze

Open het bestand ‘wp-config.php’ in een tekstverwerker (Bijvoorbeeld kladblok op notities). Je kunt dit bestanden vinden in de root directory van de gemaakte back-up. 
Pas hier de ‘DB_NAME, DB_USER, DB_PASSWORD en DB_HOST’ aan en vul de gegeven van de nieuwe database in. Sla de gegevens na het aanpassen op. Nu ben je klaar voor je website verhuizing.

WordPress website verhuizen? Hier vind je de complete 7 stappen checklist. 4

Met behulp van FileZilla of een ander soortgelijk programma kunnen alle bestanden worden gekopieerd in de root directory van de nieuwe server.

4. Verander het domein

Soms wil je ook je domeinnam van je website veranderen tijdens het verhuizen. Dit kun je direct aanpakken door het te uploaden in het SQL bestand. Dit doe je door met een tekstverwerker naar de zoekwoorden ‘siteurl’ en ‘home’ te zoeken.

5. Importeer de database

Om je WordPress website succesvol te verhuizen moet je eerst de database hebben geïmporteerd. Hiervoor ga je naar de klanten login van je nieuwe hosting provider. Gebruik hiervoor het programma phpMyAdmin of mySQLDumper.

De oude database die je op de lokale schijf hebt opgeslagen en eventueel aangepast kun je vervolgens eenvoudig importeren.

6. Verhuis je WordPress mail

Om je mail te kunnen verhuizen is het belangrijk om te weten ook welke server je de mail normaal gesproken download. Dit kan de POP3 of de IMAP server zijn. Het is belangrijk dat je op je nieuwe mail altijd gebruik maakt van dezelfde server.

Indien je gebruik maakt van POP3, dan is het voldoende om alleen een nieuwe mailserver in te stellen om zo je WordPress mail te kunnen verhuizen naar een nieuwe webhosting. Indien je gebruik maakt van IMAP dan zul je alle mappen moeten verplaatsen door je oude en nieuwe mailserver aan elkaar te koppelen in bijvoorbeeld Outlook.

7. Controleer en sluit je WordPress website verhuizing

Als het goed is, is jouw website nu succesvol verhuist. Toch zien we vaker dat er nog wel eens foutmeldingen optreden. De drie meest voorkomende foutmeldingen hebben we hieronder beschreven met uiteraard ook een oplossing.

 • .htacces-error
  In het ‘.htaccess-bestand’ kunnen redirect handmatig worden opgeslagen. Na een WordPress website verhuizing kom het vaak voor dat een aantal van deze redirects nog naar het oud domein verwijzen waardoor foutmeldingen ontstaan. Gelukkig kunnen deze redirect gemakkelijk aangepast worden. Mocht je er om een bepaalde reden niet uitkomen, lees dan ook onze ultieme .htaccess gids.
WordPress website verhuizen? Hier vind je de complete 7 stappen checklist. 5
 • Trema’s en accenten worden niet goed weergeven
  Soms gebeurd het dat trema’s en andere accenten niet goed worden weergegeven. Meestal heeft dit te maken met verkeerde codering. De foute codering moet dan vervangen worden of aangepast worden.

Vaak helpt het al om met verschillende opties te experimenteren tot je de correcte weergave krijgt. De juiste codering voor tabellen kan ook uit je WordPress installatie gehaald worden. Daarnaast zijn er verschillende plugins die je hier bij kunnen helpen.

 • Mod_rewrite en internal error 500
  Wanneer de nieuwe server geen htacces bestanden kan lezen, komt dit omdat de nieuwe server niet over een ‘mod_rewrite’ module beschikt. Hierdoor kan het zijn dat de ‘internal error 500’ foutmelding bij het laden van een pagina naar voren komt. 

In je dashboard kun je dit onder ‘Instellingen/Permalinks’ deactiveren. Wanneer de foutmeldingen vervolgens wegblijven, kun je de ‘mod_rewrite’ activeren en werkt je website ook na de WordPress website verhuizing probleemloos.

Conclusie

Zoals je ziet, kun je met wat extra hulp of geheel handmatig zelfstandig je WordPress website verhuizen. Het verhuizen van je WordPress website op de handmatige methode is een stukje ingewikkelder maar ook dat zal lukken wanneer je enigszins technisch aangelegd bent. Controleer vervolgens altijd of de verhuizing goed is verlopen.Mocht je 1 van de bovenstaande problemen tegenkomen raadpleeg dan dit artikel om de oplossing terug te vinden. Heb je andere problemen of vragen over dit artikel?Neem dan contact op met 1 van onze WPsupporters via de chatfunctie rechts onderaan de website of stuur een mail naar remco@wpsupporters.com.

Geef ons een beetje support, en deel met belangstellenden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *